Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.10.2024
821

OTVORENA IZLOŽBA PLOVILI SMO; PLOVIMO I PLOVITI SE MORA - NAVIGARE NECESSE EST  

Izložba fotografija sa regate tradicionalnih barki Krčka jedra naziva „Plovili smo; plovimo i ploviti se mora - Navigare necesse est“  otvorena je sinoć  u galeriji ”Pomorskog muzeja Crne Gore” u Kotoru.

Izložba dokumentuje istoriju i razvoj regate Krčka jedra, od njezinih početaka pa sve do danas, konkretno do 2022. godine kada je obilježeno jubilarnih 25 godina njenog kontinuiranog održavanja.  Čini je 20 panoa sa fotografijama i starim razglednicama. Predstavljene fotografije su iz arhive Jedriličarskog kluba Plav, Turističke zajednice Grada Krka i Grada Krka, fotografa:  Luke Tabaka, Boruta Brozovića, Lovra Šolmana, Igora Gržetića,Vladimira Kalinića, Mila Miklaušića, razglednice i fotografije nepoznatih autora, te dvojezični uvod koji ukratko govori o istoriji regate i gradskom pomorskom nasljeđu.

Sekretar “Pomorskog muzeja Crne Gore” Andro Radulović istakao je značaj višegodišnje kulturne, plodonosne i prije svega prijateljske saradnje  “Centra za kulturu Grada Krka” i kotorskog muzeja.

Prisutne je pozdravila Maja Prentić, direktorica  “Centra za kulturu Grada Krka”, zahvalivši se na srdačnom prijemu.

“Iskreno se nadam da ćemo iz godine u godinu imati projekte koji će nas podsticati, inspirisati i da će se naša saradnja nastaviti”, kazala je Prentić.

Igor Gržetić, jedan od autora i hroničara regate, naglasio je da su Krčka jedra prva i najstarija  regata tradicionalnih drvenih barki na istočnom dijelu Jadrana koja se odvija uvijek istog dana, na blagdan Velike Gospe - 15. avgusta.

Ova  regata prvi put je zaplovila 1998. godine idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba Plav iz Krka, najstarijeg jedriličarskog udruženja u Hrvatskoj, okupljenog 1876. godine.

“Po utemeljenju, dogovoreno je da regata kreće iz Krčke luke sa startnom linijom između dvaju gradskih svjetionika, a start se označava posljednjim udarcem podnevnog zvona sa Krčke katedrale”, objasnio je Gržetić dodavši da “ ova izložba utjelovljuje još jedan način valorizacije i prezentacije tradicije otočnog brodarstva, brodogradnje i ribarstva, tradicije koja posljednjih desetljeća postaje sve cjenjenijom, a prema tome i izvrsnom podlogom u smislu razvijanja sadržaja koji na zaista različite načine uspješno komuniciraju baštinu.”

Regata je s godinama rasla i okupljala sve veći broj tradicionalnih barki, od 2012., one se takmiče u sljedećim klasama: (1) pasara - kajić dužine do 5,25 m; (2) guc dužine do 5,25 m; (3) pasara dužine preko 5,25 m; (4) guc dužine preko 5,25 m; (5) batana; (6) gajeta, leut i druge; (7) ostale brodice tradicionalnih obilježja.

Kako su organizatori naveli krčka galija trirema Cristo Ressussitato, u okrilju Svete lige, pored još šest galija s istočne obale Jadrana učestvovala je u nadaleko poznatoj Lepantskoj bici, 1571. godine. Galijom je zapovijedao Ljudevit Čikuta (Ludovico Cicuta), jedan od sinova poznate krčke plemićke porodice. Zavidno pomorsko nasljeđe jedan je od bitnih segmenata bogate istorije Krka.

Razmijenivši vrijedne poklone, “Pomorski muzej Crne Gore” primio je na dar keramičku školjku autorice Renate Vojnić.

 “Neko je davno rekao, a to je istina, potonulim brodovima daju život školjke, one nikada ne umiru. Školjke daju život potonulim brodovima, a nama će dati život u nastavku saradnje i još puno, puno izložbi”, zaključila je Prentić.

Program je vodila Dijana Đurašković, a u otvaranju izložbe učestvovale su i članice krčke klape „Vejanke“ koje će danas, 12. oktobra u 19.00 sati, održati koncert u Crkvi Sv. Duha.

Postavku „Plovili smo; plovimo i ploviti se mora - Navigare necesse est“  zainteresovani mogu pogledati do 24. oktobra.

 

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: